Paşaportul comunei Hîrjauca
Comuna Hîrjauca, este o comunitate tolerantă cu tradiţii interetnice valoroase, care prin consolidarea şi diversificarea economiei locale, îmbunătăţirea serviciilor sociale şi culturale, promovarea valorilor spirituale, educarea şi perfecţionarea profesională a oamenilor va crea o sociatate bine asigurată.
- Regiune balneoclimaterică, monahală cu 4 manăstiri aşezate în forma unei cruci în raza de 8 km care se poate vedea de la inălţimea zborului unei păsări ;turistic- atractivă,cu tradiţii etnoculturale inedite
- cu pădurea de fagi seculari(380 ani-pădurea albastră;- 135 ha
- cu bazine acvatice – 2616 ha
- Izvor cu apa minerala după componenţa chimică asemănătoare cu Carlovi-Vari -Cehoslovacia, Djermuc -Armenia, Berezovschie vodi, ape iodobromate
- pictura murală din s XIX păstrată în original la biserica Înălţarea Domnului “Mănăstirea Hîrjauca,restabilita de sub patru straturi de vopsea şi var timp de opt ani de zile a.a 1981-1989):
- bisericuţa de lemn s.XYIII s. Palanca
- muzeul “Casa părintească”s. Palanca,-centru de artizanat
- biserică din s. Hîrjauca”Sfîntei apostoli Petru şi Pavel”
- biserica din s. Mîndra „Sfîntul mare mucenic Dmitrii”-construită în anul 1842
- Centrul de odihnă şi creaţie F,estival
- SRL”Travel-Manas”
- Staţiunea Balneoclimaterică “Codru”
- SA”Hîrjauca-Vin”
- Gimnaziu Hîrjauca
- Instituţia de Educație Timpurie ”Povestea” s. Hîrjauca
- Casa de Cultură Hîrjauca- construită în anul 1963
- Căminul Cultural s. Mîndra. s. Leordoaia
- Biblioteca Publică din s. Mîndra, s.Hîrjauca,s. Palanca,s. Leordoia-“Novateka”
- Oficiu Medicilor de familie s. Mîndra. s. Hîrjauca, s. Palanca, s. Leordoaia
- Oficiu Poştal. s. Hîrjauca
Unitatea administrativ-teritorială este formată din 4 localităţi: s.Leordoaia, s.Hîrjauca,s. Mîndra şi s.Palanca cu suprafaţa totală a teritoriului constituie 3805,33 ha. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor Moldovei şi este una din principalele staţiuni balneologice din Republica Moldova.
s.Hîrjauca este un sat şi comună în raionul Călăraşi. Comuna Hîrjauca-reşedinţa s. Hîrjauca are o suprafaţă totală de 38.03 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 48.52 km
Satul Hîrjauca este amplasat la o distanţă de 25 km de centrul raional Călăraşi. Până la Chişinău sunt 78 de km. Hramul satului 21 noiembrie.
Satul Palanca. Palanca – locul ce a fost altadată întărit cu îngrădire de pari sau de “Palanci”. Hramul satului 14 octombrie.
Satul Mîndra este amplasat de centru raional Călăraşi la distanţa de 26 de km, iar de Chişinău-73 km.. Hramul satului 08 noiembrie.
Satul Leordoaia este un sat situat la o distanţa de 35 km de centru raional Călăraşi iar de Chişinău – 73 km.
Populaţia
- Populaţia totala a comunei Hîrjauca la 01.01.2016 constituia 2770 locuitori. Structura pe sexe poate fi considerata echilibrată, cu o predominare uşoară a persoanelor de genul feminin(51,4%). De sex.masc.-1336, De sex.fem.-1434
După origina etnica circa 76,6% din populaţia comunei Hîrjauca sunt ucraineni, 21% sunt moldoveni, iar 2,4% sunt de alte naţionalităţi.
Limba romana este vorbită de către cca.20% din populaţia comunei, iar rusa este cunoscută de către aproximativ 80% de populaţie.